Een tiental demonstranten voerden zaterdagnamiddag actie in Gent aan een filiaal van de Colruyt winkelketen tegen de verkoop van Israelische producten. Ze riepen Colruyt en haar consumenten op tot ethische handel en consumptie. Een oproep die appeleert aan Colruyts profiel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de eigen leuze: "Ondernemen is verantwoordelijkheid opnemen".

Op dit moment liggen er echter een zestal landbouwproducten in de winkelrekken van Colruyt, terwijl de handen in Israelische agriculturele producten Israels militair bezettingsregime van Palestijns land medefinanciert. Het vormt een essentieel onderdeel van het voortdurende proces van Israels etnische zuivering en de illegale kolonisatie van Palestijns land dat gepaard gaat met diefstal van landbouwgrond en water en uitbuiting van Palestijnse werkkrachten.

Terwijl er buiten pamfletten werden uitgedeeld met een oproep aan klanten om geen Israelische producten te kopen, verzamelden de andere activisten deze producten in de winkel en spraken Colruyt en haar klanten toe. Slogans als "Colruyt, haal landroof van het menu!" en "Colruyt, laat uw criminele partners vallen!" weerklonken door de winkel. Dadels, avocado's, verse kruiden, witte pompelmoezen, granaatappels en zoete aardappels lagen in de karren aan de kassa's onder de waarschuwing "Opgepast, aan deze producten kleeft bloed" en met de oproep "Boycot Apartheid Israel".

Volgens activiste Inge Neefs, gekend van de Gaza flotilla, zijn de producten die Colruyt verkoopt bovendien ook verbonden met de Israelische kolonies in bezet Palestina, die illegaal zijn volgens het internationaal recht.

"De Israelische dadels die hier in de rekken liggen, zijn van het bedrijf Mehadrin, dat landbouwproducten afneemt van de illegale kolonie Beqa'ot in de Westelijke Jordaanoever, en het dan doorverkoopt onder het label "Produce of Israel". Het Europees gerechtshof heeft bovendien in maart 2010 geoordeeld dat producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever niet als producten uit Israel mogen gelabeld worden. Mehadrin verkoopt ook citrusvruchten van het befaamde merk "Jaffa", die verpakt worden in de illegale Israelische kolonie Massua. Op dit ogenblik kan u in de versafdeling vcan Colruyt witte pompelmoezen vinden van het merk Jaffa. De Israelische kolonies op Palestijns grondgebied zijn illegaal, dus het spreekt voor zich dat de producten die er uit voortkomen eveneens illegaal zijn! Daarom roepen we Colruyt op om daadwerkelijk verantwoordelijkheid op te nemen."

Op de vraag hoe Colruyt het ethisch verantwoord profiel kan rijmen met de verkoop van Israelische producten waar mensenrechtenschendingen aan kleven, antwoordde de gerant geagiteerd: "Wij zijn ethisch voor onze klanten hier". Via het aanbod van bio- en fairtradeproducten en het huismerk Collibri toont Colruyt dat ethiek verder gaat dan de eigen landsgrenzen, daarom roepen de actievoerders op tot een consequente beleidspolitiek, die ook oog heeft voor de rechten van de Palestijnen.

Deze actie kadert in een internationale campagne die opriep tot een Europese actiedag op 26 november, tegen de verkoop van Israelische landbouwproducten onder het motte "Haal Apartheid van het menu".

Een van de actievoerders licht verder toe: "We weten dat de term "boycot" gevoelig ligt hier, maar wat doet Israel? Israel boycot de vredesonderhandelingen al jaren door de bouw van kolonies, Israel boycot de VN-resoluties, Israel boycot de Palestijnse economie. maar het wordt nooit zo benoemd. Europa is de grootste afzetmarkt voor Israelische landbouwproducten en via de boycot van Israelische producten geloven wij dat we van hieruit druk kunnen uitoefenen op het Israelische regime om eindelijk de rechten van de Palestijnse bevolking te respecteren en zo een rechtvaardige vrede te bewerkstelligen.

Persbericht Palestina Solidariteit: Unizo Antwerpen misleidt haar leden over boycot van producten uit Israel (25 november 2011)

Morgen, zaterdag 26 november, is het intenationale actiedag tegen groenten en fruit uit Israel. Ook in Belgie gaat aan verschillende warenhuizen actie gevoerd worden tegen de verkoop van deze producten. Hierbij wordt een pamflet "Boycot Apartheid Israel" uitgedeeld aan de klanten met daarop de belangrijkste merken van producten uit Israel die hier te koop wijn. Deze week zijn dat vooral: pompelmoezen, avocado's, verse kruisen verpakt in plastic schaaltjes, grote dadels, ... Deze acties hebben al succes gehad: o.a. de grootste exporteur van Israelische groenten en fruit, Agrexco, is onlangs failliet verklaard. En daar hebben volgens Israelische analisten ook de acties in Europa aan bijgedragen.

Pers

Persbericht: Colruyt consumeert Israelische bezetting (28 november 2011)

Unizo Antwerpen meldt aan haar leden dat de actie gericht is tegen "koosjere producten uit Israel" en misleidt zo haar leden. In verschillende warenhuiwen in ons land zijn er aparte rekken met typische producten voor gelovige joden die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen (als ze daarin voldoen zijn ze koosjer). Deze producten zijn nooit het voorwerp geweest van enige actie. Als er actie gevoerd wordt aan een warenhuis worden deze producten ongemoeid gelaten. Ze zijn ook nooit vernoemd op publicaties die COBI uitgeeft.

We vinden het dan ook redelijk dat Unizo Antwerpen deze bewering terugtrekt en haar leden hiervan op de hoogte brengt.

Unizo Antwerpen vindt ook dat de boycot van producten uit Israel geen goed idee is. Dat is haar volste recht. Een van de redenen waarom ze het geen vindt, is dat de actiegroepen schrijven dat producten uit de Israelische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden als "illegale producten" kunnen beschouwd worden. Deze nederzettingen zijn volgens de Conventie van Geneve illegaal. De goederen verbouwd op of in deze nederzettingen zijn dus eigenlijk door misdaad of wanbedrijf verkregen. Unizo vindt dat de winkeliers op die manier in een slecht daglicht worden geplaatst. Nochtans hebben in mei 2011 meer dan 400 burgers een klacht neergelegd bij de politie om die handel aan te klagen. Vandaag, vrijdag 25 november, werden die klachten afgeleverd bij minister van Economische Zaken Van Quickenborne door de vzw Vredesactie.

 

 

** foto's: Ria Cabus